RIKTLINJER FÖR ARVODEN

RIKTLINJER FÖR ARVODEN M.M. TILL GODE MÄN OCH FÖRVALTARE Gäller fr.o.m. den 1 januari 2017 
 
Rätten till arvode Som ställföreträdare har Du rätt till ett skäligt arvode för Ditt uppdrag samt ersättning för de utgifter som är nödvändiga för uppdragets fullgörande. Föräldrar, som är förmyndare för sina barn, har i normalfallet inte rätt till arvode. Nära anhöriga, som förordnats till god man eller förvaltare, har rätt till arvode men brukar ofta avstå från denna rätt. 
Det arvode som utgår till ställföreträdare är föremål för Överförmyndarens kontinuerliga översyn. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i cirkulär 07:74 fastlagt vissa riktlinjer för arvodenas och kostnadsersättningarnas storlek. Överförmyndaren i Tranås följer i stort dessa riktlinjer. 
Det finns skäl att lyfta det faktum att varje redogörelse granskas och att beslut fattas individuellt för varje uppdrag, varför total förutsebarhet inte är möjligt att uppnå. 
Vem betalar arvodet Huvudregeln är att det är huvudmannen, den som har god man eller förvaltare, som skall betala arvodet (inkl. arbetsgivaravgifter) och ersättningen för nödvändiga utgifter. 
En förutsättning för att huvudmannen skall vara skyldig att betala arvodet är att huvudmannen har -inkomster som överstiger 2,65 x prisbasbeloppet eller -tillgångar som överstiger 2 x prisbasbeloppet. 
Om både inkomsterna och tillgångarna understiger ovannämnda gränser skall kommunen betala arvodet. Om inkomsterna och tillgångarna överstiger ovannämnda gränser, men inte med ett så stort belopp att det täcker hela arvodet, görs en fördelning mellan huvudmannen och kommunen. Huvudmannen får betala så mycket av arvodet som överstiger nämnda gränser. Kommunen betalar det som resterar.  
 
Vem beslutar om arvodet Det är Överförmyndaren som beslutar, med det ovannämnda som bas, både om arvodets storlek och vem som skall betala arvodet. Beslutet kan överklagas till Tingsrätten. 
 
Uppdragens omfattning De olika uppdragen kan skilja sig rejält i omfattning och för att Du skall få en rimlig uppfattning hur detta påverkar arvodet redovisas nedan olika typer av referensuppdrag. Arvodet per år uttrycks som en procentsats av gällande prisbasbelopp. Prisbasbeloppet har av SCB för år 2017 fastställts till 44.800:-.